SinggaH Sana Di UNISEL BB


Unisel BB sememangnyer indah seperti yang digambarkan dalam filem dunia baru kat TV3 tu.....ala tu pown sebb QIef baru 1st datang melawat kannnn so kena la bermulut manis skit wakakkka jahat Qief nie....klu cousin Qief baca mati kena pukul ramai2 oleh dah unisel....al maklumla kami berdua ni PPA (Pencinta Pengangkutan Awam) so klu dari kl kita orang amik bus kat PUDU tu.....haish susah gak nak g tmpt orang ni kannn.....pada mulanyer Qief taknak la ikut g unisel tu sebb 1st dah lah jauh 2nd mesti cafe semua tutup coz cuti and 3rd mesti Qief bosan kat sana.....heheheh menrungut je keje Qief ni kan :P


nak tayang rambut baru skali lagi huhuhuhu.....

ni la hostel kaum ADAM.....mmg besar n meriah klu tak silap tapak hostel dorang ni b'bentuk pentagon klu tngok dari atas....klu tak caye g tgok sediri....nak tngok mcm mana??? huh !!! aku pown tak taw....korang fikirla sendiri....wakakka

seperti yang Qief jangkakan....cafe mmg tutup time cuti ni....so terpaksala kitaorang ni "merempit" mencari makanan kat KAMPUNG area unisel tu....huhuh kampung tue mmg seram gelap gelita....memandangkan semua restoran tutup....kita orang plan nak masak kat hostel jer....





salam khamis.....
Photobucket
P/S = not bad coz mmber old skool mmg ramai stay kat hostel unisel tu...tetiba rasa mcm ader kat sabah jer...huhuhuh :p

Raya Part 1

wahhhh tahun ni walaupun tak dapat beraya kat kampung...Qief terima dgn seadanya beraya kat klang dgn makcik pakcik Qief....walaupun beraya kat klang ni jauh benor rasanyer dgn beraya kat kampung Qief tapi Qief still dapat accept suasana raya tu kat sini....walaupun sembahyang raya tak g....isk2 apa nak jadi kan wakkkaka....ingtkan makcik Qief nak tibai dah coz tak g kannn tup2 dia tak marah pown just paksa Qief kemas satu rumah....hurm kemas rumah pown boleh la tetiba feeling jadi suri rumah plk...wakakka kejap2 lari ke dapur kejap2 ke ruang tamu....mmg busy sngt nak bersihkan rumah makcik Qief yang hauk tu.....huh mati la klu makcik Qief baca blog nie....mmg confirm dia tak bagi Qief datang klang lagi wakakaka.....

hurm....ntha la tahun ni suasana raya tak semeriah tahun lepas....tambah2 plk dgn hidangan yang berlambak2 kat dapur tu....tapi this year tak la sevouge tahun lepas....maybe hidangan raya tahun ni simple n jimat berkonsepkan makanan tradisi kita orang dari turun temurun lagi.....

kuih muih yg tak smpt nak letak dlm bekas.....malassss

sebahgian menu di hari raya......(color putih hijau tu actually TAPAI)

pulut hitam n putih yang lembut....

tadaaa....this one plk my faveret BURASA hheheh....ini ialah nasi yang dibungkus dalam daun pisang n then di ikat agar bentuk dia menjadi square mcm tu....usually klu my mom yang buat dia suka jadikan nasi tu color hijau....

my dad n my uncle...tgh rancak berborakkkk

ahaks....yg sebelah tu my untie...dia mmg hebat masak taw...masakan dia semuanyer ader umphhh!!!!

and last but not least ma cousin....dtg beraya skali dgn Qief....actually dia pown tak balik kg so beraya bersama2 dgn dia....


salam raya....
Photobucket
P/S = hurm.....seyes QIef mmg hauk sngt raya tahun ni tak teratur di buat nyer.....coming up next part 2





Penantian tanpa feeling.....


malam ni aku tak taw nak wat per....aku on9 jer seperti biasa saje je nak habiskan sisa masa yang telah aku bazirkan....esok pagi aku dah nak berangkat balik ke kl....ntah la kenapa aku rasa sepi je 2 menjak ni.....cepat sngt terasa feeling2 sayu.....mula la klu QIef feeling2 sayu ni semua benda tak menjadi takle nak tido, suka termenung.....adakah ini disebabkan oleh dia???? jenuh aku menunggu penat aku menunggu bosan aku menunggu.....aku terpaksa mengulangi setiap ayat itu kerana aku mmg tak larat nak menunggu kedatanganmu itu dgn penuh tawa riang serta gelak tawa.....dah lama agaknyer kita tak lepak seperti ni kan???? best juga sesekali aku dapat melepaskan rindu dgn fwen old skool aku....tapi napa kali ni relation tu tak seperti yang kita jalinkan kat skool dulu....adakah kematangan kini membuatkan kita boleh berfikir lebih jauh lagi....

skarang ni waktu tepat menunjukkan 3.20 am.....aku masih lagi segar untuk bangkit menunggu kedatangan mu....namun aku pasti ianya adalah sia semata - mata.....aku tahu perasaan pada malam ni mampu ku pudarkan dgn sekelip mata hanya dengan ku isi gelak ketawa bersama rakan2ku....andai kata biarla malam ni adalah malam yang terakhir untuk aku memendam segala seribu satu erti perasaan ku terhadapmu.....

selamat tinggal kepadamu.....
aku akan senantiasa menunggu mu.....
pasti akan menunggu mu....


salam penantian
Photobucket
P/S = entah apa2 la Qief mencarut tgh pagi buta nie.....ni sebb tak le nak tidoooooo argghhhh

Louisiana Kitchen Popeyes Mid Vall

last week....if am not mistaken, Qief with "some" fren g mid tuk buke pose klu tak silap time tu puasa 3rd last before EID day.....hehehe sempat lagi g melaram kannnn.....lepas kita orang puas ronda2 carik tmpt tuk berbuke akhirnyer kita orng jumpa lah satu tmpt nie....quite nice gak la walaupun kecik kannn....Qief selalu gak ronda2 kat mid tapi kureng nampak plk restoran nie hiks....Louisiana Kitchen Popeyes mmg main menu hidangan dia adalah ayam, nasi, spinach hampir sama dgn KFC tapi Qief most preferred kat sini kowt...sebb ayan goreng spicy dia sedap sngt ahaks......n one thing dia nyer potato whipped n koslow sngt berbeza i mean sngtttt nice n fresh....klu ader masa u all g la erk???? should try ma....bagi yang dah rasa tu apa komen korang.....?????


tiramisu n strw flavour.....



salam makan
Photobucket
P/S = nyum nyum~~~~ mmg sedap

sentiasa berwaspada tak kira dimana anda berada.....

huh korang semua dah nak dekat2 raya ni Qief harap takde la perkara buruk yang berlaku....coz bukan apa Qief just nak mention sesetengah dari kita ni mudah leka dan akhirnya masalah yang menimpa....mcm tu juga la En3 Qief kali nie....kejadian ni berlaku kat cafe SWENSENS subang....klu korang semua tngok video tu ader la 3 orang yang tak dikenali masuk melulu dalam cafe tu acting mcm tercari2 mmber katanyer at the same time pompuan baju putih tu sedang scanning mangsa....huh apa lagi pompuan baju putih yang berlakon menjawab panggilan tu pun mendekati si suspek....dgn sekelip mata je beg tangan makcik tu di bawa pergi....at the same time pompuan baju putih tu di back up oleh 2 orang membernyer yang lain....huhuhuh lepas tu tak tahu la apa yang terjadi kat makcik tu.....



perhatikan video ni dalam slow mood....







wasalam.....
Photobucket
P/S = so korang semua klu g shopping sentiasa la berwaspada kerna kita tak tahu bila benda2 mcm ni menimpa kat kita......

frustnyer aku......

aduh semlm Qief tersangt2 frust....makin dah nak abis bulan ramadhan ni makin banyk dugaan yang menimpa kat Qief....dah la semlm mmber ajak berbuka puasa weekend lepas tapi tak dapat nak join coz ader problem lain....hurm apa lagi majuk la jawabnyer....penat gak semlm try pujuk dia tak makan juga....arghhh lantak r malas nak fikir benda2 ni semua bukannyer mendatangkan faedah kat aku....dah la Qief confront problem dgn member tetiba plk dngr ura2 mengatakan loan untuk budak intake sem ni akan dikurang kan dari yang sepatutnya.....haish tu lagi Qief naik bengang.....tapi takpe Qief akan tunggu dan lihat result dia mcm mana....klu betul Qief dah nekad akan Quit Degree ni n I don't care what ever it takes.....huh persetankan semua tu Qief pown proceed ke Library coz nak release tension katanya boleh Qief tgh try nak cool ader 2 ekor budak junior ni pandang slack kat Qief.....ok I kata sabar2 tak ye nak layan sngt budak mcm tu.....then Qief prasaan skali lagi budak2 ingusan tu pandang QIef n gelak2 sinis......fuhhhh time tu mmg tak le nak control dah.....on the spot Qief carut kat dorang ala2 manja !@#$%^&*(_(*&^%$#...... (maaf sensored skit) huh puas ati aku.....hah tau korang malu dah la budak junior nak kaco aku sorry la u guyssss picked up the wrong person to argue with.....

seyes tahun ni mmg takde mood nak beraya.....


raya pown tak balik sabah kena plk balik klang beraya dgn makcik pakcik dah la Qief ni jenis suka dgn dunia QIef sendiri.....klu boleh raya tu nak je berkurung dalam bilik seminggu tu baru kuar hahahah :p


hurm....
Photobucket
P/S = huhuhu kinda addict to something that giving me a new life.....apa yang aku mencarut pu tak taw....salam ramadhan dan raya u guysss

ShoOT kat titiwangsa......

hyep....hari ni Qief abis kelas kol 10am abis je kelas tu Qief terus ke Port Hijau (Library)....mostly Qief akan abiskan masa kat port hijau tu sebb tak taw nak g mana maklumla kan skang ni tgh puasa.....kang tak pasal2 naik van jenazah kantoi makan hahahahha.....tapi pose Qief takde miss ok...

buka perenggan baru plk sabtu yang lepas lepas yang dah lepas aritue Qief teman CMA dan yang lain2 g tasek titiwangsa take shoot final year project......dorang ni amik course multimedia so kenala wat satu short video clip tajuk "bebas".....huh apa lagi CMA tu bukan main suka lagi sebb dia dapat watak utama dalam pembikinan video clip tersebut dorang amik inspirasi dari lagu "KATY PERRY - Thinking Of You"....hehhehe so apa gunanya Qief????? huhuhuh kut2 QIef ni amah tukang angkat barang je kannnn hahhahah.....takde la tugas Qief plk kena train dorang ni menjiwai watak dalam pembikinan filem tersebut.....tak susah pown nak ajar hero & heroin ni menjiwai watak coz masing2 dah ader pengalaman bercinta huhuuhu walaupun cuaca ari tu tak berapa mengizinkan coz hujan lebat Qief dgn krew2 yang lain tetap gigih siapkan projek tu.....mmg r takde maknanyer Qief nak g skali lagi kat tasek tu dah la puasa penat oooooo.....nasib baik time tu puasa tak batal taw hahahahha

CMA as Heroin


CMA bersama ADAM (BukanNamaSebenar) tegh shoot.....

ni la member2 CMA yang in-charge dlm project tu.....



muah muah muah
Photobucket

P/S = dan hasilnyer Qief dah tngok cara dorang edit mmg best.....walaupun simple tapi video tu nampak sweet sngt....hehehhe sory tak le nak upload video tu atas permintaan CMA....


Nak rmbut mcm dia tueeee!!!!!!

seperti biasa nak tunggu saat berbuka nie Qief busy la nak carik ider apa nak sumbat kat dalam blog ni heheheh.......hurm tetiba plk terfikir pasal nak cut rambut.....al maklumla rambut saloma ni dah makin kembang meronta2 minta untuk digunting huhuhuh....tapi masalhnyer Qief tak taw nak gunting style mcm mana....apa yang pasti Qief sangt minat rambut sorang artis hollywood ni......popular dgn lagu ELA ELA EH EH sure la sapa tak kenal Rihanna tue kan....this lately Qief tringin sngt nak wat rambut mcm dia tu kowt2 la kena kannnn.....

klu tak kena dgn Qief pown ader i kesah hahahah....Qief insist gak nak wat rmbut mcm jiran makcik aku kat sana tu hah Rihanna :P.....so lepas ni klu dah sttle dgn rambut baru harusla Qief publish kat blog ni erk ehehhehe......


sweet tak????

i adore her so much.....

lebey kurang mcm tu la....

ni la rambut Qief skang nie.....ayooo mcm mana la kannn klu dah siap


muah luv u
Photobucket
P/S = so sama2 la kita saksikan hasilnyer erk......dah dekat nak raya nie kena la trendy skit kan hheheheh

Aku sebatang Pensel

hye uguysss....saat2 menanti berbuka pose Qief nak gitaw kat u guysss still ingt lagi tak ayat karangan UPSR korang time dulu2 heheheh....klu tak silap Qief buat karangan berkisarkan sebatang pensel :p


Aku sebatang pensel 2B berjenama steadler.Aku dibuat di sebuah kilang di SRI GADING.Tubuh aku terdiri daripada kayu dan karbon yang berwarna hitam.

Apabila aku sudah sempurna sebagai pensel,aku dimasukkan ke dalam sebuah kotak bersama 11 rakan yang lain.Kotak itu kemudiannya dimasukkan ke dalam kotak yang lebih besar.Aku tidak sabar untuk dihantar ke kedai.

Kotak itu kemudiannya dimasukkan ke dalam van.Van terus bergerak membawa saya dan rakan-rakan.Apabila terbuka sahaja,saya mendapati diri saya sudah berada di kedai buku.

"belilah dua batang,waktu periksa nanti senang,"kata seorang lelaki kepada anaknya.Alangkah gembiranya saya apabila ada seorang yang ingin membeli aku.Dengan bayaran RM0.40,kini aku sudah mempunyai tuan.

Muncung tubuh aku ditajamkan.Tuan aku membawa aku untuk menghadapi peperiksaan UPSR.Aku berbakti kepada tuan aku dengan bersungguh-sungguh.

Namun begitu,apabila aku menjadi semakin pendek.Tuan aku akhirnya membuang aku dan menggunakan rakan aku yang lain.



XOXO
Photobucket

P/S = kenangan yang terindah....bagiku ianya cukup bermakna....

Resepi Puasa ke - 11

cak cak cak....eh napa dgn Qief ni hahahahh tetiba plk....u guys hari ni plan nak berbuka juadah apa erk? either beli kat bazar or masak sendiri.....this time en3 Qief nak bagi skit resepi berbuka kepada penggemar bubur lambuk hehehhe.....






Ingredients

1 cawan beras
150 ml air
200g. daging cincang
1 cm halia - dimayang halus
1 lobak merah sederhana besar - dadu kecil
1 biji ubi kentang sederhana besar - dadu kecil
segenggan kacang tanah
1 biji bawang besar - potong ikut suka
2 ulas bawang putih - hiris halus
lada hitam - ikut kepedasan yang digemari
garam - jangan sampai TERmasin plak
bunga lawang,kayu manis,buah pelaga
kiub pati ayam
santan dari setengah biji kelapa (kenari tak letak pun!)
2 sudu besar minyak.
daun sup dan daun bawang dimayang halus



Directions

  1. 1. Basuh beras dan jerang dengan 150ml air.Masukkan bunga lawang,kayu manis,buah pelaga, dan halia juga garam.

  2. 2. Bila mendidih masukkan pula ubi kentang, lobak merah dan kacang tanah.Masak diatas api yang perlahan sehingga lembut dan pekat, sambil dikacau selalu.(tambah air jika perlu)

  3. 3. layukan daging cincang kedalam kuali tanpa minyak, kacau dan leraikan daging hingga agak garing,kemudian masukkan kedalam bubur nasi tadi.

  4. 4. Panaskan minyak, goreng bawang dan bawang putih hingga kekuningan dan agak garing.selepas itu tuangkan bersama minyak sekali ke dalam periuk nasi tadi..kacau rata2.

  5. 5. Tambahkan bubur lambuk dengan kiub pati ayam dan santan juga serbuk lada.

  6. 6. taburkan dengan hirisan daun bawang dan daun sup sebelum dihidang.....



salam resepi
Photobucket

P/S = dan bermacam lagi juadah dan masakan yang Qief nak share dgn uguysss semua....