Hujung minggu ni memang sesuai manjakan Blondie "Guinea Pig" dengan pelbagai tips penjagaan

dulu kalau ada masa terluang memang aku manjakan diri dengan treatment buatan sendiri kat rumah, tapi since dah ada teman baru kat rumah ni memang sesuai la kita manjakan mereka ni pula :) mari aku kenalkan kat korang Guinea Pig aku yang baru nama dia Blondie napa aku bagi napa blondie? sebab nama tu sesuai untuk dia ni female n brownish color...

untuk pengetahuan korang terlebih dahulu sebelum weols beli 4ekor kat Banting tu kat rumah dah ada 2 ekor so which is lepas tolak campur kesemuanya ada 6 ekor haha, ini bukan bela ini menternak namanya, sapa nak beli sila roger2 weols :)

kalau macam ni meriah tak hidup uols :)

ok since kita orang beli dari 2 tempat yang berbeza 1 kat Petwonderland Midvalley dan 1 lagi kat Sg Buaya Banting, jadi nasihat pun berlainan cara ada bagi cara kampung dan ada bagi nasihat cara bandar, mari kita ikuti nasihat2 mereka ini

MidValley (Bandar)
Makanan : kena bagi makan epal merah dan juga pallet
cara mandi : gunakan bedak, perfume or talcum
luka : ubati dengan ubat dari pharmacy or bawa je ke klinik haiwan berdekatan

Banting (Kampung)
Makanan : makan timun, daun tebu,lobak dan juga pallet
cara mandi : gunakan air suam
luka : kalau ada luka just sapukan ubat gamat atau minyak masak goreng ikan (yang telah digunakan) dan kalau mata merah just letakkan EyeMo moist

tengok tu berbezakan kannn nasihat yang diberikan, so memang banyak info yang berguna aku boleh combined untuk si comel Blondie aku nie. So skang ni mari kita tengok macam mana aku bagi dia treatment yang sngt mudah dan ringkas.

ok 1st apa yang korang semua perlukan ialah Seekor Guinea Pig hidup bukan patung :) 1 cotton bud, sebotol minyak Gamat, dan juga bedak Johnson's Baby

2nd ialah korang just drop kan sedikit minyak gamat kat cotton bud tersebut dan kemudian sapukan pada area yang luka, berkurap ataupun "berkuridak" (*bahasa sabah)..time ni Blondie memang jenis yang duduk diam coz dia fokus kat camera, kalau uols tak percaya nanti try la yer haha

dan terakhir curahkan sedikit bedak tersebut kat atas badan blondie tu...jangan banyak sngt taw sebb takut nanti dia pening, lepas tu korang ratakan pada seluruh bulu dia so lepas ni confirm wangi satu sangkar tu :)

ok nampak tak kesan luka pada kaki blondie nie, yes aku just perlukan masa dalam 2 hari jer nak sembuhkan luka dia nie, aku sendiri tak perasan time aku beli dia kat banting ni ada luka kat celah peha, biasalah uols dah nama pun tinggal beramai2 kat sangkar belakang rumah memang banyak risiko dia boleh luka :) tapi jangan risau uols just sapukan minyak gamat InsyahAllah luka guinea pig tu akan sembuh :)

thanx sudi baca, ok daaaaaaaa~

13 comments :

mushroom said...

aaaaa.. comelnya! nak bela jugak.. dulu adalah bela jugak tp semua dah mati.. sedih aww.. skg ni pn masih ada niat nak bela lagi tp kena kumpul duit dulu.. thx sebab share info yg berguna ni.. dulu ada bela tp x pernah nk mandi kan :P

Umie Nadhirah said...

comel & kesian dia ..

KiFli si Dolce said...

@mushroom jangan sampai tak mandikan, sebb dia ni pun macam manusia gak kalau hamster tu takper dia boleh bagi pasir khas untuk bersihkan diri :) takpe u buat slow2 all the best yer

KiFli si Dolce said...

@Umie Nadhirah sian kan? tapi takpe aku jaga dia baik punya :)

iryns said...

alolorrr...cumelllnye... ;D

Bui Idzra Ryn said...

eii,bui suka binatang camni tp takut nk pegang..suka tengok jer..hehehe

anamizu said...

comel gile~~!!
siap bubuh bedak lagi :)








lots of luv:
DIARY-KECILKU

KiFli si Dolce said...

@Bui Idzra Ryn takpela uols tak biasa lagi :) cuba tengok ari2 sure suka haha

NAY said...

huhuhuh...comelnyaa...ahh jeles pla tgo ..;)

aim tetap gembira said...

piul

Anonymous said...

sib bek jumpa blog sal GP ni..aku pon ada GP gak, nm dia BELLA. Hadiah arijadi 5july lps.Nga kusut risau sal bella asik mggaru,upa2nya ada kurap dkt paha..Bila bc blog ni lega ckit bab leh try petua pkai minyak gamat 2..Tenkiu KiFli si Dolce,huhuhu

Azham Vosovic said...

ibu yg sangat baik hehehehe

Kifli Mally said...

@Anonymous ur welcome.