Kisah Gerhana Bulan 16 june 2011 di Dataran Shah Alam

lebih kurang dalam jam 12tgh malam kita dapat call dari seorang member juga merupakan seorang blogger..Pergh~ ayat skema siak!

AdybaJee : uols nak g tengok Gerhana Bulan tak?
Kifli Mally : nak! tapi kat ne?
AdybaJee : Shah Alam...JOM!!!

ok roger n out...duduk je dalam kereta terus pecut ke destinasi uols..feeling2 time tu nak buat vlog la tapi nan hadooo semuanya mitos semata2...tak berani lagi uols..sampai2 je kita orang terus makan ok...sebab tak sempat nak makan kat rumah @adybajee dah ajak kuar :)

sampai je weols terus usha benda nie...dimana benda ni tunjukkan(demo) macam mana terjadinya gerhana bulan tersebut kalau uols semua nak tahu gerhana bulan ni terjadi setiap 360 tahun kira bernaseb baik sebab sempat lawat dan lihat dengan lebih dekat lagi pada malam tu...

kalau korang semua nak tahu selepas saje gerhana bulan ni 2 minggu selepas itu terjadi pula gerhana matahari dan di ikuti semula gerhana bulan pada hujung tahun nie...dan korang tahu tak bila terjadi nya gerhana matahari ni korang boleh berdirikan telur ayam yang berbentuk bujur itu...kalau tak percaya nanti kita akan try...

sesudah menelaah tentang gerhana bulan weols pun singgah kat warung kat Musuem Station dekat je dengan dataran shah alam tu...dimana kat situ yang kita sempat lihat ada satu kereta api melayu yang sangat besar color merah...huhu tak sempat pula nak snap gambar time tu sebab ingat nak isi perut jer :)

tempat ni sangat best...weols duduk kat lantai beralaskan tikar dan satu meja kecik kanak2...memang terasa macam weols tengah bersantai pun ada~

jemput makan uols...nampak sedapkan? serius memang sedap giler :) kita melantak mee goreng ladna plus dengan neslo ice semua RM7.00

sesudah itu weols sempat tengok fenomena gerhana bulan itu dengan lebih dekat lagi...sesudah para jemaah menunaikan solat sunat weols pun tumpang sekaki nak tengok kat 7 teropong yang telah di sediakan...screen besar ni mereka dah sediakan dari awal lagi untuk memudahkan semua orang boleh lihat kejadian gerhana bulan tersebut...

boleh dikatakan dalam 100 orang yang datang berkunjung...mereka semua bersama2 berada di dataran sampai pukul 3.22am sebab time tu terjadinya gerhana bulan penuh...

dan yang penting...kita orang memang suka overshadow orang lain...semua teropong kat situ kita orang nak try :) thanx to aim lead weols tengok live dari teropong tu...kalau ko takde nok sah2 kami berdua ni tak dapat merasa haha...
ini hasil dari apa yang weols snap dengan zooming yang melampau...walaupun gunakan camera yang tak berapa nak canggih tapi weols puas hati sebb dapat snap pic gerhana bulan ni time to time :) *sila lihat dari kanan ke kiri

ramai gak yang datang malam tu nak tengok gerhana bulan tapi ada gak malam tu yang amik kesempatan untuk berdating kan...ok la tak mo carut lebih2...

ok daaaa~

2 comments :

cantekk said...

untungnye uols dpt tgk...
ha tu uols semayang sunat skalik tak? babap kang ;-D

*weyh,,kecurrrrr haku nengok mknn tu,,gerai celah mane ni?

KiFli si Dolce said...

@cantekkkita orang tumpang tengok je uols...watung tu btul2 kat depan musuem station :)