Terjadinya "A Ring Around The Moon" 9 Oct 2011, Dato Siti turut sama mengambil gambar.

Salam semuanya,

semalam dalam kol 11pm sesy ada bbm aku katanya cepat tengok keajaiban yang berlaku kat bulan, so aku pun gigih keluar tengok apa yag terjadi aku try untuk berjongket dikaki lima namun hampah tak nampak, so aku decide untuk turun bawah dengan hati yang berdebar2...

sampai je kat bawah tu aku ternampak satu gelungan yang sngt besar mengelilingi bulan, dan bulan betul2 terpacak kat atas kepala aku time ni...

tanpa berlengah aku terus inform kat semua tak kiralah FB, Twitter, BBM dan juga text, serius sampai aku boleh call adik aku yang berada kat UPSI tu :) lepas tu aku siap call Chin sebab dalam otak aku ni dia sorang je yang always 24/7 dengan camera power dia tu :) indeed yes i admit he was talented photographer also..

cantik tak bulan kita yang bergegar ni....

serius aku tak berapa nak bangga sngt dengan camera bb aku ni sebb hazab skit haha, siap shaking pula tu! nampak sngt time tu tengah nervous haha...

dan yang penting aku request gambar dari dorang ni terus dapat ok :) ada yang dah siap tukar jadi profile pic kat BB lagi haha...korang tengok la pic yang aku request dari sesy n chin sangat nice juga qualitynya...

credit by sesy

credit by Chin

thanx to sesy n chin hehe sebb on the dot terus sent pic tu kat aku, huh kalau tak silap sesy pakai bb gak kan, asal pic ko nice compared to my bb haha biasalah aku pakai bb cikai kot :) anyway thanx a lot guys...

dan yang penting kat twitter ramai yang mekar berbunga dengan bulan malam tu, serius memang romantik gila la contohnya tweet mcm mereka berdua ni...


ok lepas tu Dato Siti tak nak ketinggalan juga dengan mengambil gambar bulan...so sapa nak tengok pic bulan yan di snap oleh Dato Siti :)

hah mcm mana nice tak bulan tok iti kita :)




ISI PENTING!!!!

yer ramai di antara mereka yang bertweet dan berfacebook girang malam tadi, bagi mereka keajaiban semalam tu merupakan petanda yang baik...tapi sayangnya tu semua adalah petanda yang kurang baik..baca petikan dibawah ni...

Cincin di seluruh Bulan adalah disebabkan oleh pembiasan Moonlight (yang tentu saja dapat dilihat cahaya matahari) dari kristal ais di atmosfera atas. Hasil bentuk kristal ais dalam memfokus cahaya ke dalam cincin. Sejak kristal ais biasanya mempunyai bentuk yang sama, iaitu bentuk heksagon, cincin Bulan hampir selalu saiz yang sama.

Cerita rakyat bahawa cincin di sekitar bulan menandakan cuaca buruk akan datang, dan dalam banyak kes ini mungkin benar. Jadi bagaimana cincin di sekitar bulan boleh menjadi peramal cuaca akan datang? Kristal ais yang meliputi halo menandakan ketinggian tinggi, tipis awan sirus yang biasanya mendahului depan yang hangat oleh satu atau dua hari. Lazimnya, arus udara panas akan dikaitkan dengan sistem tekanan rendah yang biasanya dirujuk sebagai ribut.

Adalah dipercayai bahawa bilangan bintang dalam halo bulan menunjukkan bilangan hari sebelum cuaca buruk akan tiba. Memberikan satu cuba masa depan anda memerhati halo bulan.
*So marilah kita beramai2 berdoa agar bencana dan tragedi lepas tidak menimpa negara kita lagi...sekian Wasalam...

#okbai

2 comments :

sYafIk-wAy said...

berdoa je lah yang baik-baik untuk negara kits ok . baiii !

KiFli MaLLy said...

@sYafIk-wAy harap2 mcm tu la :)