Ini yang membuatkan aku rasa malas nak ber BLOGWALKING

hye uols,

alahaiiii naseb*ngeluh kejap, rasa nak bagi penumbuk pown ada gak yelah sebb satu hari ni dari pagi sampai ke malam mood aku memang kalau boleh nak blogwalking usha2 blog yang cantik2 nie sambil2 tu boleh gak aku tinggal kan jejak ke comment ker, kannn dah nama pown blogwalking =D

yer memang betul blogwalking tu sngt penat tapi lumayan seyh!

first2 tu ok gak lah semua blog yang aku terjah smooth je takde lah berat mana pun nak load blog theyols tu, since aku pown guna streamyx unlimited ok untuk on9, jadi bagi aku tu bukan masalah besar untuk aku nak load blog milik blogger mantap nie =D

skali dalam pertengahan tu terus aku dah bengang dengan satu blog ni sebb asal nak load je confirm tak lepas sidebar dia tu, aku pun gigihlah F5(reload) banyk kali sebb bagi aku tak puas hati selagi tak dapat tinggalkan jejak kat blog mereka yang berat ni =<

rasa mcm nak geget je blog korang tu :)

skali tengok bukan satu blog je malah ramai gak blog yang memang lumpy nak load, especially sidebar tu grrrrrr dah lah biasanya blogger akan letak shoutbox kat sidebar kannn, gigih aku reload banyak kali tapi resultnya tetap sama ada gak sesetangah blog tu terus tak muncul langsung sidebar tu dan ada plk yang separuh je dah mcm cacat blog ko tu ada gak haha

so dengan hati yang patah aku pown try seach kat pakcik google kot2 ada yang boleh bantu, so aku pown taip "lambat load sidebar" (macam gampang kan ayat aku macam mintak pelempang pown ada gak)
so finally aku jumpa satu blog ni nama blog dia "Akid Azami" so dia pown cerita lah asal blog korang terlalu lumpy sngt smpi susah nak load....

tunggu apa lagi g la klik dan baca, nak mintak pelempang dari aku ker?

lepas tu aku pown terfikir rasa macam dah lama tak timbang berat blog aku, so aku pown gigih lah jinjing blog aku ke penimbang...so hasilnya ini aku dapat :)

lepas tu ni statement yang "cik Atiqah" mention kat blog dia
blog yang ringan, beratnya di bawah 200kb
tapi, kalau blog yang berat, beratnya atas 200kb
huh dia cakap bawah 200kb tu blog tu kira ringan, ok fine tapi bagi aku pula blog dibawah 100kb itu ringan dan atas 100kb tu dah kira berat untuk di load =) btol tak?

klik SINI kalau korang nak timbang berat blog uols...

bukan apa ini untuk kebaikan uols semua gak, senang orang nak bertandang keluar masuk blog uols, bayangkan aku dah lama load kat blog uols lepas tu setelah fully load takde pula shoutbox widget yang dia letak kat blog dia tu, sadissssssss betul hidup ko...rasa nak bagi flying kick je skang ni...

so kepada mereka yang nak selesaikan masalah blog berat macam buah nangka kembar tu elok la bertandang ke blog si "tehanurfateha" sebb entry dia ada bagi tips macam mana nak mengatasi blog yang lambat untuk di load dan berat =D

#okbai aku nak smbung ber blogwalking :)

30 comments :

cik panadol said...

hope blog aku tak lambat load la...risau kalo org tak dapat load blog aku....huhu~

cantekk said...

wah, ringan nye blog kau, wpun aku tgk macam wal-saratun (sarat ngn katun) =D haha,,eh ape resienye..?

Pojiepooh Abdullah said...

ringan gak blog uols kan!

mikeyvio said...

yeah!! blog sya ringan!! :D 67.34 kb. :D

KiFli MaLLy said...

@cantekk kannn itulah kecantikan seri ayu uols haha, takde maknanya...aku rasa apa yang penting je baru aku letak kat blog kalau benda2 merapu tu tak ya la :)

KiFli MaLLy said...

@Pojiepooh Abdullah ayoooo mak hayam tu bunyinya macam berbaur carutan jer haha...blog uols pown ringan gak :)

KiFli MaLLy said...

@mikeyvio wow nice so kejap lagi saya datang jenguk blog anda ok :)

cantekk said...

blog aku gile berat, ce ko cek... ape je aku letak kt situ, member, shoutbox, profil... kolo pree tlg ea.. =D haha ske ati aku je suruh2 wakaka

KiFli MaLLy said...

@cantekk ko jangan risau demi ko aku sanggup tolong hehehe

josrevalution said...

pendek kate kalo nak blog loading ringan just remove je script2 yg x pntng tu..

KiFli MaLLy said...

@josrevalution yesss betul tu, tu pun salah satu benda2 yang merepek hehe

Akif Azfar said...

Aku rasa blog aku da cukup beratt kowtt..hehe

-atiQah- said...

wah!! ada sebut nama kite lah. hehe. bru perasan entri ni. terima kasih! :)

Kifli Mally said...

@-atiQah- ur welcome :)

Mat Som said...

Tkasih Cik yg cute

SentiasaPanas[dot]com said...

212.17 mmmm....

Adam said...

Tumpang lalu tuan rumah. Takpa mai tengok blog paling ringan di dunia. Hehe.

Nico Bellic said...

pkai unifi setel problem

visit my blog
themafiacyber.blogspot.com

Elih Japahar said...

Blog ni laju je..cer try blog kita pulak laju tak? hehe

hanafi abdullah said...

satu perkongsian yang baik.

mr.pingu said...

mls blogwalking blog berat zz

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...

Ym.Bundle said...

orang atas ni bantai buat entri plak..hahahaha

bersama Ustaz Azhar Idrus said...

Assalamualaikum,

blog yang ringan mudah di singgah & komen... :)

Putera Dunia said...

kalau berat sangat pangkah je... :-)

RuBy ArE_TuN ArE_dA V-yAh said...

214.16 KB NI BERAT BLOG SY... NK KNE BG MKN UBT KURUS KER..HIHIIH

Everything Here Is the Best Thing Ever

benci blog lambat load said...

tekan jer butang pangkah merah tu..
atau pun trade in broadband modem celcom..tekan kat link for celcom plan

benci blog lambat load said...

tekan jer butang pangkah merah tu..
atau pun trade in broadband modem celcom..tekan kat link for celcom plan

Shuhaida said...

blog sy ringan je. jemput la ke blog sy ^^

Fynaz Shamz said...

blog sy ringan je kot.. mehla singgah :)

http://fynazshamz.blogspot.com