Nov 15, 2011

Susah betul nak mandi budak 3 ekor nie.

hye uols,

wah dah lama kau tak update pasal anak2 aku ni kannn? so kali ni bagi korang yang memang penggemar Guinea Pig tu meh sini aku share pasal kehidupan anak aku seharian :)

korang kenalkan mana satu anak aku? dan kat mana aku adopt dorang sebagai anak aku hehe..kalau korang nak tahu klik kat SINI huh time tu baru ko taw betapa gigihnya weols snggup ke banting semata2 nak beli Guinea Pig yang comel nie :)

ok aku ni kalau rajin tu adalah selang 2 minggu sekali bagi budak2 ni mandi tapi kadang2 tu ada lah gak smpi sebulan aku terbiarkan budak2 ni kepam + bacin + masyam haha..semua ada lah

tapi ntah minggu lepas aku tiba2 tringin nak mandi budak2 ni semua so masa untuk berperang haha...

hye kenal kan nama dia Rocky

dan ini pula Zara...jangan ko tanya mana aku dapat nama dia tu? sebb budak 2 ekor ni bukan milik aku...budak ni milik housemate aku ZUZU so anak aku ada sekor je Nama dia Blondie

ni lah dia anak aku Blondie nama dia...time aku amik dia ni terus aku decide nak bagi dia nama...dia sngt manja dan suka kena belai huhu

ok skang ni jom kita mandikan budak2 ni yer...so ni lah spray yang aku gunakan untuk mandikan budak2 ni, sabun ni actually mcm syampoo gak untuk budak2 ni asalnya syampoo ni untuk hamster tapi since hamster weols dah kena pajak so recycle lah untuk guinea pig ni...not bad lah wangi gak lah syampoo nie...
actually mana2 syampoo mandian untuk pet pown boleh digunakan...

huh nampak tak bulu budak2 ni basah so aku letakkan dorang semua dalam satu towel lepas tu aku keringkan dorang haha...kalau nak blow sekor2 mmg tak cukup tangan aku dibuatnya sebb sekor2 ni sngt lincah kalau dah kuar dari cage :)

hah ni lah dia bahana nya kalau tiap kali aku nak mandi kan budak2 ni for sure akan dapat award, dah lama rasanya aku tak ketip kuku dorang ni semua, tapi tak berapa berani sngt nak ketip kuku budak2 ni sebb aliran darah dorang ni dengan sngt dengan kuku takut berdarah plak nanti...

lepas tu baru lah aku bagi dorang makan...wah kalau dorang dah start dengar aku buka fridge dorang kuarkan bunyi tu jangan cakap la, riuh satu rumah dibuatnya, macam aku ni dah jual guinea pig plak haha...

dorang ni suka sngt makan bayam, kalau boleh dorang makan 2 kg sehari taw kalau tak terkawal lah, tapi aku pagi petang n malam...tapi kadang2 tu kalau dorang asyik bunyi je sah2 aku terus sumbat dengan bayam ni...abis citer haha...

klik SINI untuk beberapa tips untuk Guinea Pig anda!

ok macam tu la cerita nya aku nak mandikan budak2 ni...dan yang penting budak2 perut dorang rasa besar semacam taw, mengandung kah? wahhhh bestnya tak lama lagi aku akan dapat baby baru weeeeee~

#okbai

7 comments :

merahitujambu said...

comelnyaaaa

cantekk said...

lelaki yg bela pets ni org kata penyayang....=) piwit..

gigih, smpai kna cakar tuu

KiFli MaLLy said...

@merahitujambu budak2 ni mmg comel :)

KiFli MaLLy said...

@cantekk lelaki lah sngt kan :) weols hadek2 je yang minat binatang berbulu ni hahhaa

eencyweency said...

comelnye guinea pig!!!!

cantekk said...

ah tak kesah lah...
hihi =D

nk membela, tp masa takde la..
kang mati kebulur, dosa plak aku kan..

Syafique Azawadi said...

http://www.facebook.com/pages/Guinea-Pig-Malaysia-Arkus/326551267375973