Jun 20, 2012

Iklan Leaderboard aku tak cukup seksi untuk dapat bintang.

hye uols,

dah lama aku tak buat ulasan mengenai widget iklan nuffnang aku kan? so kebiasaanya bila berkata tentang nuffnang sure orang akan kaitkan dengan buffered earning, iklan, traffic dan payment segala kan, dan time tu lah ramai yang feeling2 nak jadi professional separuh matang untuk berbicara tentang iklan dinch~

dan apa yang pasti dulu sekitar tahun 2009 bukan main laju lagi kalau aku dah start mention pasal klik iklan nuffnang dan juga blogwalking berkonsepkan K.I.T semua blogger macam terus amik concern dan secara tak langsung macam tiba2 je ko nak amik tahu kan :) kelassss ko JAH

korang jangan risau acik akan tunjuk ajar kat uols :)

klu korang g kat Nuffnang website sure korang akan lakukan benda pertama iaitu check earning ataupun tengok buffered earning korang bergerak ataupun tak, kemudian baru lah korang akan tengok statistik blog korang kat Analytics

apa yang selalu buat aku tak puas hati bila aku tengok kat blog aku satu iklan aku tak cukup dua bintang, so bagi aku kalau tak cukup dua bintang sure membawa maksud yang tak baik kan :) so aku assume tempat aku selalu letak iklan Leaderboard aku kat tempat yang salah

ni lah dia iklan Leaderboard tu.

dua bintang hilang umpama separuh daripada earning tu tak masuk ke dalam account hehe so aku kena tukar stratergy untuk bagi visitor nampak iklan aku ni bersinar biar berpijar mata dorang tengok iklan aku ni hahaha....

klu sebelum ni aku letak iklan aku kat atas so aku assume yang mereka tak akan nampak sebb mereka for sure terus akan shoot ke entry dan takde masa nak tengok iklan Leaderboard aku pada bahagian atas kan,

so skang ni aku dah tukar tempat aku letak di bawah pula so bila mereka terus masuk ke blog aku dorang terus akan pandang kebawah, semua ini ada kaitan dengan psikologi. Kalau korang amik subject ecommerce dalam notes tu dia ada cakap visitor kalau baca berkunjung ke satu website dia akan start tengok website tu ikut arah jam, itu yang pasti kenapa aku sendiri pun tak sure lagi :) mungkin sebb dah terbiasa kot.

ok aku dah settle nak gtaw kat korang pasal iklan aku yang tak berapa nak seksi tu, dah lah tak seksi dapat kurang 2 bintang plk tu sedih aku...

skang ni aku nak minta pendapat korang lah yer, kalau korang tengok website ni http://xes.cx apa pendapat korang tentang website dia, sebb dia boleh generate income maksimum 10k wow bagi aku tu dah sngt hebat kot. Macam mana pula dengan blogger2 otai kita kan contoh seperti En blogger 1 dan EN blogger 2 hahaha sure korang tahu sapa blogger top kan :)

pinjam kejap yer nak buat inspiration :)

#sekian dari budak iklan



-psssst jangan lupa usha pic kat bawah ni ok barang baik punya-




8 comments :

Cik Rongoks said...

thanks ! baru tahu nie.nnt kena tukar strategy jugak la.

Kifli Mally said...

@Cik Rongoks ur welcome

jal said...

hebat bintang2 kau jah, strategi yang berkesan lah

Kifli Mally said...

@jal lagi hebat jah kalau bintang tu full semua haha

jal said...

ala @Kifli Mally blog jal ni semua iklan setakat 3 bintang jer, kiranya lagi lar tak hebat kan

xes said...

Most of my blog income comes from advertorials. I write quite a bit of advertorials. Sometimes twice a month.

Advertorial fees can range from RM300 to RM3000 depending on popularity of bloggers. I know a few popular bloggers that charge RM3000 per post.

You can read some tips on how to make money from Nuffnang advertorials @ http://xes.cx/?p=3663

Kifli Mally said...

@xes yeah most ur point make sense :) advert are not easy way to promote them and at the same time the easiest way to get income :)

thanx for the helping tips, nice to drop by ur blog :) happy blogging day

cerita apakah said...

wei ajar aku macm mana nak g dapat BE dari nuffnag pening kepala aku duk pikir