Tutorial : Wireless UNIFI tak dapat dikesan dalam WIRELESS NETWORK CONNECTION (Problem Solve)

hey uols,

maybe this gonna be my short entry on how uols semua cari penyelesaian bagi mereka yang ada masalah tak boleh nak detect wireless tu pada wireless network connection. Korang pernah tak alaminya macam mana yang aku maksudkan :)

Bila korang dah on wireless laptop and so sudden nama wireless korang takde dalam wireless network connection, so kat bawah ini ada jalan penyelesiannya simple korang just perlu ikut turutan yang telah disediakan aku siap print screen gambar untuk korang lagi.

1) Login to http://192.168.0.1/ via a LAN cable.

Username: admin
Password: telekom (the password could be blank) // kalau laptop aku password takde so just boleh proceed login

2) Click "Wireless Setup" on the left-hand menu.

3) Click "Manual Wireless Connection Setup" button.

4) Go to "Wireless Network Global Settings" section.

5) Untick "Enable Auto Channel Selection" checkbox.

6) Set the "Wireless Channel" number to 11.

7) Click "Save Settings" button.
selepas korang dah save setting tu semua, korang pergi klik Reboot seperti dalam anak panas diatas, dan router korang akan reboot secara automatik. Selepas itu korang pergi refresh pada wireless network connection korang sure korang akan nama wireless korang

kiflimally@unifi meriah ke tidak? haha

#sekian dari budak UNIFI