Tutorial: Cara Meletakkan Komen Facebook pada Blogspot (HTML Code)

 

hey uols,


Kalau uols semua nak tahu, dah lama tahu aku tercari macam mana lah nak memasang benda alah ni, serius aku dah berpuluh kali try error dan hasilnya nan hadoooo~ akhir sekali aku terselak entry budak Aiman Ayie ni. Terus pula aku try sebab dah lama give up kan, so aku pun try lah kot2 menjadi bersyukur lah yer.

sekali tengok si budak Aiman Ayie ni memang bertuah budaknya hahaha, penjelasan tu walaupun simple tapi senang mek nak menurut segala perintah beliau. Ok tanpa membuang masa sekarang ni masa aku pula nak tunjukkan dengan cara lebih detail lagi macam mana nak pasang KOMEN FACEBOOK ni pada blog.


saje je highlight kan perkataan detail tu, almaklumlah bukan semua orang yang ada blog ni hebat ber-coding. Nak pula macam aku ni hah! bebal juga sometime2 but not always the time lah.


Langkah 1: Pergi ke DASHBOARD > Template (1) > Edit HTML (2) > Proceed (4) > TICK pada Expand Widget Template (5). Korang boleh ikut nombor seperti gambar dibawah itu.

P/S: Di ingatkan sebelum korang ubah coding kat HTML tu korang disarankan untuk backup coding korang pada nombor (3) dalam gambar tersebut. So jangan lupa buat backup ok kang tak pasal2 korang nyer blog corrupted
Langkah 2: korang tekan "Ctrl F" dan taip code ni post-footer-line-3 (seperti gambar di bawah.) Ok kalau dah jumpa code post-footer-line-3 korang tengok ada tak code ni </b:includable> (seperti gambar di bawah.) kalau korang dah nampak code tu dan apa yang korang perlukan ialah copy dan paste code panjang berjela dibawah ini sebelum code </b:includable>  tadi ok. (Sila rujuk pada gambar di bawah.)
post-footer-line-3  
</b:includable>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<div id='fb-root'/>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=APP ID/API KEY&amp;xfbml=1'/><fb:comments colorscheme='light' expr:href='data:post.url' num_posts='1' width='550'/>
</b:if>


 Langkah 3: Ok so far how was it? sekarang ialah masa penentuan dimana korang kena perlu register kat Facebook developer terlebih dahulu. Korang ingat senang nak main letak je saka ni kat Blog korang tanpa minta izin mak ayam haha. Klik Sini untuk register
 
1) korang kena letak nama yang bersesuaian ikut lah korang nak letak nama apa sekali pun yang penting valid. (Seperti gambar di atas)
 
2) maaf aku tak dapat nak print screen cara nak REGISTER. so selepas security cheking tu korang akan nampak 3 langkah untuk REGISTER.
3) bila korang dah klik pada REGISTER tu nanti korang akan nampak banyak checkbox untuk di TICK. Selepas korang tick pada yang berkenaan barulah korang akan boleh nampak gambar seperti di atas.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

korang nampak tak APP ID / API KEY tu (pada gambar nombor 3 diatas) ok sekarang ni korang copy dan paste pada code di Langkah 2 diatas. LIGHT = korang boleh tukar ke pada DARK untuk comment box background gelap 1 = adalah show comment so kalau korang nak display 10 comment just tukar nombor 1 itu ok.

contoh seperti dibawah:

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<div id='fb-root'/>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=442226255813765&amp;xfbml=1'/><fb:comments colorscheme='light' expr:href='data:post.url' num_posts='10' width='550'/>
</b:if>

Langkah 4: Dan sekarang ni korang boleh SAVE TEMPLATE, lepas tu korang boleh buka tab baru dan tengok salah satu entry korang di bahagian comment tu ada tak comment facebook terpapar seperti komen box dibawah entry aku ni

p/s: wey kalau korang still tak dapat juga hurmmmm tak tahu lah nk tolong macam mana lagi. hehe so bagi yang ada problem tu korang boleh drop comment kat bawah ni dan sepantasnya aku akan reply ok. mek cin cauuuuuuu~

4 comments :

柯云 said...

2016-03-04keyun
air max 90
michael kors handbags
cheap jordans
air max 95
cheap rolex watches
ugg outlet online
uggs on sale
canada goose outlet
retro 11
rolex watches
air jordans
oakley sunglasses wholesale
coach outlet
timberlands
hollister clothing
air max 95
cheap uggs
michael kors outlet clearance
coach outlet store online
uggs sale
coach factory outlet online
michael kors outlet
fitflop clearance
hollister clothing
nike roshe run mens
gucci outlet
p90x
ralph lauren outlet
kobe 8
ralph lauren
kobe shoes
abercrombie and fitch
kd 8
kate spade outlet
michael kors outlet
uggs boots
coach outlet online
uggs outlet
soccer shoes

dong dong23 said...

canada goose jackets
polo ralph shirts
canada goose coats
michael kors outlet
pandora jewelry
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors canada
ugg boots uk
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
true religion shorts
ray ban wayfarer
ralph lauren polo outlet
coach factory outlet
louis vuitton
hermes birkin bag
mlb jerseys
burberry outlet online
louis vuitton handbags
canada goose jackets
ugg boots
michael kors outlet
oakley sunglasses
nike outlet
rolex watches outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
ralph lauren polo
canada goose jackets
michael kors outlet online
uggs outlet
michael kors outlet
mont blanc pens
adidas outlet store
christian louboutin shoes
lebron james shoes 13
louis vuitton outlet
jordan shoes
20168.16wengdongdong

dong dong23 said...

coach outlet
replica rolex watches
toms wedges
louis vuitton outlet
coach factory outlet
moncler uk
ugg sale
canada goose outlet
air jordan pas cher
cheap jordans
20169.29wengdongdong

chenlina said...

chenlina20170601
retro jordans
nfl jerseys wholesale
jordan 13
toms outlet
nike running
broncos jerseys
oakley canada
michael kors outlet
beats by dr dre
louis vuitton outlet