Dapur Bujang KifliMally: #CekodokPisang Daisy

hey uols,


sudah makan? sudah breakfast? kalau belum budak jambu ada sediakan kat korang entry simple sebagai seorang jambu yang bujang duduk bersendirian jauh dari pemantauan ahli keluarga jambu kena berdikari sendiri.

ahaks~ no worries mom jambu ingat macam mana mom prepared breakfast every morning, takper nak breakfast dengan scramble eggs or orange juice, cekodok mom is the best for jambu dan yang penting cekodok mom kalau di hirup bersama air teh pagi-pagi memang fresh sebelum ke sekolah :)

sekarang ni turn jambu pula nak buat resepi sendiri ahaks. Dengan ini jambu berikan resepi bujang dari dapur borneo hahaha "Cekodok Pisang Daisy" bunyi macam western kan tapi hasilnya tetap sama iaitu Cekodok takkan pula berubah menjadi Muffin kan :)

Bahan-Bahan adalah seperti berikut:
  1. Pisang
  2. Tepung Gandum
  3. Planta 
  4. Telur
  5. Gula
  6. Air Secukupnya
 
ok pertama sekali tu bila bahan-bahan wajib dah ada uols boleh lah proceed untuk pertemukan cinta bahan-bahan utama tersebut menjadi satu ok. Dah nama pun resepi dari dapur bujang so kalau jambu tersilap masukkan bahan jangan marah k.
 
 pertama korang kenalah masuk kan bahan utama seperti Pisang tu, tak kisah lah jenis pisang dan korang kena lumatkan pisang tu sampai hancur atau separa lumat, kemudian masukkan lah tepung mengikut sukatan korang. Kalau rumah bujang tu ramai yang kebulur so banyakkan lah sukatan pisang dan tepung tu k.

masukkan air secukupnya, gula dan juga planta. Korang gaulkan sehingga nampak cantik hasil adunan uols tu semua. Not too thaw not to soupy :) lite2 je uols. Maaflah yer kalau sy tak guna tepung penaik or serbuk pengembang segala maklumlah dapur bujang main campur aduk kemudian siap.
ok kalau dah siap adun hingga kental, korang kena lah amik gambar seperti diatas, baru lah makanan yang uols hasilkan tu akan namapk lebih sedap haha. Ingat taw ni petua ikhlas dari Jambu haha.
 
 panaskan minyak kemudian start goreng cekodok uols tu, api jangan terlalu besar nanti cepat hangus masakan uols tu. Dah nampak kekuningan/jingga korang terbalik kan dan kemudian toss. Ini yang penting korang kena toss lama skit bagi hilang minyak tu kemudian alaskan dengan tisu.
 kalau dah siap tu terpulang lah dari korang untuk deco cekodok korang tu, creativity terpulang :) dan apa yang penting sedap ke tidak belakang cerita yang penting deco mantap hah ko mampu. Jangan korang buat macam kawan jambu ni uols, buat cekodok bunga lawang siap baling ke dinding cekodok still in perfect condition ok. Cuma dinding tu je yang retak hahaha.
 
 hehe jemput makan semuanya :)
Jangan risau uols lepas ni jambu ada lagi resepi instant seterusnya untuk di muat turun kat entry ni. Harap bersabar ok. daaaaaaaaaaaaa~

10 comments :

Izz Latif said...

terer Jambu masak
;)

Kifli Mally said...

@Izz Latif hua hua hua :) biasa2 je wak

Sherry Zamry said...

Hebat ek.... Serba boleh

Eyriqazz said...

nyam2..tak sangka bro terror masak..

tahniah menang grand prize semalam dan terimakasih belanja kami makan....

P.s : Minta bantuan untuk klik G+ entri ini iPhone 5 Gadget Impian

Kifli Mally said...

@Sherry Zamry eh eh since when u reti comment blog orang hahaha

Kifli Mally said...

@Eyriqazz no hal lah, Alhamdulillah rezeki nanti boleh belanja kalau kalau ada peluang :)

Jue said...

Hello kifli! Nice meeting u today!!giler peramah hoccay!

Btw, x pnah cuba lg yg hancurkan pisang br gaul2. Pasni nak cuba ah. Tliur!

Kifli Mally said...

@Jue helloooooooo~ korang semua mmg sporting :)

Hanie Dew said...

hello kifli. nice meeting you last sunday.havoc gilak kan orang sabah..heehee..uli bah kalau kau.

Kifli Mally said...

@Hanie Dew haha mmg havoc suka btol klu ada event2 bagitu. nah nnti jmpa lagi kalu ada event2 ni ya