Tutorial : Wireless UNIFI tak dapat dikesan dalam WIRELESS NETWORK CONNECTION (Problem Solve)

hey uols,

maybe this gonna be my short entry on how uols semua cari penyelesaian bagi mereka yang ada masalah tak boleh nak detect wireless tu pada wireless network connection. Korang pernah tak alaminya macam mana yang aku maksudkan :)

Bila korang dah on wireless laptop and so sudden nama wireless korang takde dalam wireless network connection, so kat bawah ini ada jalan penyelesiannya simple korang just perlu ikut turutan yang telah disediakan aku siap print screen gambar untuk korang lagi.

1) Login to http://192.168.0.1/ via a LAN cable.

Username: admin
Password: telekom (the password could be blank) // kalau laptop aku password takde so just boleh proceed login

2) Click "Wireless Setup" on the left-hand menu.

3) Click "Manual Wireless Connection Setup" button.

4) Go to "Wireless Network Global Settings" section.

5) Untick "Enable Auto Channel Selection" checkbox.

6) Set the "Wireless Channel" number to 11.

7) Click "Save Settings" button.
selepas korang dah save setting tu semua, korang pergi klik Reboot seperti dalam anak panas diatas, dan router korang akan reboot secara automatik. Selepas itu korang pergi refresh pada wireless network connection korang sure korang akan nama wireless korang

kiflimally@unifi meriah ke tidak? haha

#sekian dari budak UNIFI

invitation ke Premiere Screening The Amazing Spider Man

SHORT ENTRY

hey uols,

yes ini hanya shot entry, just nak share aku dapat invitation ke pratonton The Amazing Spider Man kat TGV Sunway Pyramid, Thanx to Nuffnang and TGV so lepas ni korang pastikan tengok yang 3D ok, sebb aksi kali ni banyak melibatkan SpiderMan terbang dari satu bangunan ke bangunan yang lain sure gayat wey :)

tapi sebelum dapat invitation ni aku kena buat satu entry yang memerlukan jawapan seperti berikut, If you were given a chance, what animal/living being superpowers would you want to get?

jadi entry disini adalah hasil jawapan aku sendiri


so tunggu apa lagi tengok lah trailer tersebut.


-psssst jangan lupa usha pic kat bawah ni ok barang baik punya-



Soalan Kifli aku ni gedik ker?

kami gedik tak?
hey uols,

Kifli aku ni gedik ker? (diam buat tak tahu)
korang sure yang tanya soalan ni adalah perempuan kan, maaflah yer andaian korang meleset lagi bila orang yang bertanyakan soalan itu adalah BURUNG merpati yer, burung merpati ni sngt nakal haha

budak tu ada tanya soalan tu kat aku, tapi time tu aku rasa macam tak sesuai untuk aku jawab lagipun ada pesta keramaian takkan pula dengan serta merta aku nak bagi huraian yang berjela jela panjangnya, itu memerlukan telekung dan kain pelekat uols baru boleh berhujah pada soalan budak tu (gedik ke aku ni?)

meh sini akak jawab soalan adik itu :)

dalam list kat bawah ni ada beberapa yang aku highlight kat kau. Harap ko bacalah yer, walaupun kita baru sahaja berkenalan tapi melalui pemerhatian aku ini yang dapat aku simpulkan.

KAU TAK GEDIK :

1) bagi aku ko mmg tak gedik sebb sepanjang aku kenal kau, kau ok jer orangnya just nice gitu, ala-ala macam teh o suam gitu.
2) ko peramah membuatkan ramai yang senang dengan kau, bagi aku sendiri pun senang nak masuk sekepala dengan kau, mungkin tu yang ramai suka kat kau kot
3) ko rajin nak tolong semua orang, kalau boleh masalah kecil orang lain pun ko nak tolong, kalau orang tu nak pergi kencing pun kau nak tolong basuhkan hahaha, lepas tu smpi boleh menyusahkan diri ko sendiri, so ko mmg tak gedik kau ok je.
4) sifat kau yang cool tu membuatkan ramai yang tertawan dengan kau yang berfizikal ala kadar terpampang pada wajah kau yang hitam manis tu membuatkan segelintir orang mudah jatuh hati pada kau dan pada masa yang sama membuatkan ramai yang tak senang dengan kehadiran aku.

KAU GEDIK BILA:

1) mungkin kau terperasan kau gedik sebab orang disekeliling kau tak suka dengan perangai ko yang manja2 tu.
2) bila ko start nak menggedik buat2 comel mungkin tak sesuai dengan fizikal kau yang nampak maco tu. Maco ker? nampak macam hadek2 je :)
3) mungkin orang sekeliling berkata ko gedik bila ko asyik tukar status semata mata untuk menyatakan hasrat hatiku yang tengah merindui si dia.
4) mungkin sifat pemalu ko membuatkan kau terasa diri kau sendiri tu gedik, bila orang nak tegur ko terus patah seribu dan membuatkan orang naik meluat tengok ko hahaha...(andaian je)

so aku berharap dengan tak seberapa nya hasil coretan aku ni ko berpuas hati dengan jawapan aku yer :) so mana yang kau sendiri rasa tak berkenan so kesilapan tu datang dari aku sendiri haha, yelah sebab kita sendiri know better who are we really are :)

#sekian dari budak gedik

-psssst jangan lupa usha pic kat bawah ni ok barang baik punya-



kau nak pergi makan je kot kat Q-Bistro!

hey uols,

"wey ko nak pegi makan je kot kenapa ko perlu nak bersiap macam nak ke club"

confirm tersentak seketika kepada mereka yang pernah melalui statement diatas, yer aku tahu korang nak pegi makan tapi bersiap nya macam nak pergi kenduri kahwin. Ok scope penceritaan aku adalah di Qbistro Bandar Sri Permaisuri Cheras seperti yang korang tahu kat area ni begitu pesat dengan tumpuan rumah tak kira jenis dari flat ke condo. Dekat sini sentiasa sesak dengan pelbagai jenis orang dan boleh dikatakan macam bandar kedua selepas Bukit Bintang haha :)

dan kalau korang nak tahu kat Qbistro tu la menjadi tumpuan orang nak bersantai siang dan malam 24jam (24/7) tiada henti mereka meneruskan operasi wah gituuuuu. Apa yang penting asal kalau sebut je kedai Mamak orang akan teringat Q-Bistro area cheras, aku pun tak tahu saka jenis apa yang dia pakai hinggakan pengunjung berkunjung tanpa henti.

pada belah malam time tu lah korang boleh nampak gelagat hadek-hadek yang feeling cantik verangan diva, sure korang pernah pergi restoran tu aura dia nak jejakkan kaki kat marmar pertama restoran tu semua mata melihat ko siap pandang atas bawah lagi. Ko hingat ni pertandingan ratu cantik, ko nak makan je taw bukan nak bertanding dress sapa lagi cantik berlabuci bagai.

akak datang macam ni ko mampo saingi akak?

Rumah kat mentari court je eh silap mentari court tu mahal sngt, ah tu dia cendara apartment betul betul berdepan dengan Q-Bistro ni, dan yang penting kalau budak2 ni nak turun beli makanan confirm dress up tak hingat dunia walaupun tapau bawa balik rumah kan, apa barang uols order makan kat situ makan kena control sebab ada je mata2 binatang liar memandang tingkah laku uols,

makin mereka memandang makin diskru nyer jalan dia, kalau tak asalnya melenggang mak jemah ke pasar kannn. Gitulah kesah kehidupan hadek-hadek yang suka meroyan kat situ.

----------------------------------------------------------------------------------------

Seriously from point of my view aku tak berapa suka or not prefer to lepak hari2 kat situ sebab:

1) aku student dan aku sendiri dan tahu range harga makanan dia takdelah mencekik darah tapi kalau hari2 ko makan kat tempat clust seperti itewww mau rabak juga kocek bank ko dhek :)

2) Suasana dia yang kurang selesa, bagi aku kat situ sedikit panas kerana dia bukan jenis open air, lepas tu ko nak cari tempat duduk memang susah ko datang sorang dua jangan harap dapat duduk, dia macam kena datang dengan rombongan nak meminang baru ko akan rasa selesa sebb kawanan ko ramai dan ko boleh tunjuk belang.

3) scandal dan bekas scandal, hah part ni yang paling best sebb kat situ ko boleh nampak scandal2 ko merata tempat dan ko pernah date dengan budak ni ko toleh belakang ko pernah date dengan budak ni, ewwww pelach sngt diri ini dilabelkan :) (obviously lah bukan aku hokayyy)

4) parking dia masyaAllah, nak cari tu ko kena macam tawaf satu bangunan tu barulah ko boleh jumpa parking yang sesuai :) kalau tak pun siap ada yang park kat hujung lepas tu melenggang lah, serius sngt pack ok area B-Bistro ntah la saka apa dia pakai aku pown tak taw.

5) ko mampo yang penting orang datang sana nak online semata2 lepas tu sejam seringgit kan sesuai dia kenakan charge macam tu bagi mereka yang menggunakan socket. Masing tak nak mengalah nak show off sorang pakai lappy brand ni dan sorang lagi pakai gadget ni, dengan alasan kat rumah tadi "mak tak sempat nak charge la nyah"

6) 7) ada banyak lagi uols sendiri taw kan....

dan yang penting yer Pappa Rich kat sebelah tu meraung sebb customer semua lari ke Q-Bistro haha lepas ni bukan pappa rich dah pappa kedana :)

sedih pakcik dhek :)

#sekian dari budak Q-Bistro



-psssst jangan lupa usha pic kat bawah ni ok barang baik punya-



Emak balik kampung suruh rekod kesalahan adik


hye uols,

Entry ni sangat menarik bagi aku sebab time kecik2 dulu aku ingat lagi time tu mak aku nak balik kampung lepas tu sebagai sulung aku dikehendaki untuk menjaga adik2 aku yang lain. Time tu kita orang kecik lagi dalam belasan tahun, time mak aku balik kampung tu adalah dia suruh makcik aku tolong tengokkan kita orang masak untuk kita orang dan pastikan kita orang adik beradik ke sekolah.

kita orang semua adik beradik memang nakal dan kita orang takut gak kat mak kita orang sebb mak kita orang kalau dah start bersuara mauh retak rumah dibuatnya, ingat lagi hari tu sebelum mak balik kampung dia ada cakap kat kita orang 4 beradik ni sapa ada buat kesalahan kena catit dalam buku latihan
amik kau siap dengan masa dan kesalahan yang kita orang lakukan, dan time tu lah kita orang 3 orang adik beradik ni nak catit kesalahan adik beradik yang lain, dengan harapan mak balik nanti boleh bagi dorang ni hadiah kannn

ingat lagi time tu aku makan milo dalam tin pun di anggap sebagai satu kesalahan ok, aku pun tak nak mengalah dorang tak mandi petang aku pun catit lepas tu kalau dorang tak siapkan keje skola bagi aku itu semua kesalahan yang harus aku catit :)

siap bila aku ada masa free tu aku sendiri yang akan pergi padam kesalahan aku kat buku adik aku, gelak besar je time tu skali tengok esok paginya kesalan aku makin bertambah....

bila mak balik jer kita orang semua terus bertekak dan tak sabar nak bagi tengok kesalahan adik2 yang lain. Tapi mak buat cool jer, time tu aku pun tak faham sngt biasalah budak2 kalau orang tua dah suruh kita orang ikot je tak pernah membantah hahaha....

lepas tu mak balik tu bukan nak denda pun adik2 aku yang lain malah dia bagi kita orang setiap satu ole ole dari kampung.

Pengajaran:

so disebalik insident tu baru aku tahu dalam diam2 mak aku suruh terapkan kami adik beradik kalau buat satu kerja tu kita harus rekodkan untuk rujukan masa depan. korang faham ke tidak ni?

lecturer aku sendiri pun ada selalu berpesan dia cakap bila kita kat tempat keje nanti setiap project yang kita lakukan tu kena rekod sebab kiranya macam untuk jadikan bahan bukti, serius benda ni memang akan membantu kita pada masa akan datang : ) lagi pun buat rekod mampu membuatkan kita simpan sebagai bahan bukit yang projek kita buat tu dah siap betul tak?

#sekian dari budak suka rekod kerja

-psssst jangan lupa usha pic kat bawah ni ok barang baik punya-




Immortal night Vampire Bat

If you were given a chance, what animal/living being superpowers would you want to get?

hye uols,

i believe that there's thousand of animal/living being out there got power that unbeatable, but here is my choice. I decide to choose Vampire bat for certain reason vampire bat are the coolest animal that live in dark life :)

Just call me Bat-Pire

1) Immortal
As we already know that vampire need blood to stay alive and same goes to vampire bat they need blood to keep on survive. Just little blood are enough to stay Vampire bat to stay alert for the whole day and also vampire nowadays can walk during the daylight that's the power of vampire bat

2) Superstrong
Vampire are invincible to any attack and vampire can easily restore their health and heal wound so fast. That's make vampire so special with their power they become immortal. Vampire and bat are synonym with fast because they really good on fly up the skies plus with the power of supersonic wave will help this creature become more powerful.

3)Good looking
Last but not least, pretty and charming are the main to attract people around us by being Vampire bat it can shape-shifter themselves into a good looking person and disguise their real identity as Vampire.


well what do we have here, this is the combination of a Vampire person with a flying BAT the result as below. Both this creature will combined to each other and make super powerful living creature Immortal, Super strong, Good Looking and Super Fast now i give u the result as below

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

#sekian dari budak vampire




-psssst jangan lupa usha pic kat bawah ni ok barang baik punya-