Apr 20, 2013

Kifli Mally: Pancake Pisang Resipi Silom Bangkok.



hey uols,

Time mek kat bangkok kan, tiap-tiap malam pasti akan kebulur duduk kat dalam bilik hotel tu. So kalau dah kebulur takkan nak tidur pula kan? memang tidak lah, confirm akan keluar cari makanan. Nak makan kat tepi jalan tak confident rasa was-was itu ada! so kalau was-was hukumnya haram kan? gitu lah kalau loi ciknek tak pula pernah rasa was-was malah confirm loi ciknek tu halal kan? haha

Jalan punya jalan adalah kawan aku recommend kat area silom complex tu ada satu mamat ni jual Pancake Pisang. Sekali nampak cara dia buat nampak sedap dan aku pun confident, dua kali rasa memang sedap dan turn aku pula recommend kat korang semua ok.
So bahan-bahan yang di gunakan seperti, doh tepung, pisang, telur, gula, susu cair manis, marjerin dan topping.

wow nampak senang kan? serius sangat senang dah mudah korang nak sediakan pancake pisang ni. pertama dia akan potong tipis pisang tu kemudian dicampur kan dengan telur dan gaul. Lepas tu sebatikan kat atas doh tepung yang dah ditebar. Lipat doh tepung tu kemudian masukkan dalam kuali. Tunggu dalam beberapa minit sahaja tepung tu dah masak.

jangan terlalu lama sebab tak nak rasa pisang tu hilang bila terlalu lama dalam api. Eh sekarang ni aku masak dia masak? ^_^

bila dah siap masak, dia akan taburkan gula dan juga susu cair kat atas pancake tu. So ikut korang lah kalau tak nak susu dan gula. Sebab dah terlalu manis uols. Manakala topping ada 5 jenis kalau tak silap, jagung kacang merah, keladi dan a few benda yang aku tak taw namanya.
 gambar ni aku cilok dari nickee. hah macam ni lah kalau korang zoom dari dekat ^_^

mamat yang jual ni boleh berkomunikasi dalam bahasa Taiwan. Apa yang aku tahu perkataan dalam thailand kalau sedap berbunyi "Aloi" maksudnya delicious ^_^
extra info pada hari isnin mereka tidak akan menjaja pada waktu malam kat tepi jalan ni, Sebab apa? sebab aku sendiri pun tak tahu haha. Selamat makan uols.

ciknek aloi, hurmmmm sedap ciknek kan haha

4 comments :

Razil Tahir said...

aloi nyerrr...
nak try jugak lah!!
kat sini tak pernah nampak plak orang jual... huhuhuhu

Kifli Mally said...

@Razil Tahir serius uols sngt sedap ok ^_^ kalau ada jual kat sini sure laku!

Anonymous said...

Uolls buka la gerai tepi rumah uolls.. Pasti happening.. letak nama gerai yang uolls suka tu.....

Cik Nek Aloi..katanya.. kalau di translate kan... Sedapnya!! Cik Nek..
hahaha.. I like!!

Kifli Mally said...

@Anonymous Jangan cakap uols nasib baik je aku takde skill nak buat bendalah ni. Kalau tidak dah lama aku buat hehe ^_^ aloi aloi ciknek