Food Review: Semua dalam satu Norwegian Salmon Menu @ Utara Coffee House Armada Hotel PJ

 Hi Uols,

Kali no food review kita berlangsun di Utara Coffee House Armada Hotel Petaling Jaya. Kali ini mek sendiri dapat merasa kesegaran ikan salmon yang di hasilkan oleh chef Hotel Armada itu sendiri. Sila tengok dengan perlahan-lahan takut nanti korang semua tak dapat tahan melihat kesegaran Menu Norwegian Salmon ni.

Terima kasih kepada Armada Hotel PJ kerana sekali lagi menjemput mek untuk merasakan food review kali ni. Kepada korang yang bertanya tentang harga yang dikenakan pada setiap menu Norwegian Salmon ni? Tersangat lah murah berbaloi ok, dan mek rasa korang semua boleh makan disini dengan harga yang dikenakan range Rm25-Rm30
Promotions: 1 March - 30 April 2014
 yuk review:
 Pacific Rim Salmon Soup (Shiitake Mushrooms & Herbs) - Rm25
Mushroom salmon ini adalah sebagai pembuka selera sebelum mek rasa salmon menu yang lain. Rasa salmon memang ada dalam soup ni dan kepingan salmon di potong dalam bentuk cubic untuk memastikan rasa salmon itu tidak di overshadow dengan Shiitake Mushrooms.

 Salmon Ceaser Salad - Rm26
 Salmon Ratatouille - Rm28
Foil Baked Norwegian Salmon - Rm28
Salmon Tikka (Perfumed Rice, Acar & Cucumber) - Rm26
Salmon Tostadas (Tortilas, Guacamole, Sour Cream & Tomato Salsa )- Rm26

 Salmon Roulade & Oyster Gratin - Rm30
 Salmon & Potato Au Gratin

ok sekarang ni mek nak bagi recommend menu yang mana betul-betul membuka selera mek time tu, so ada dua yer yang mek akan recommended kat uols 
1) Salmon Tikka - Kerana rasanya yang seperti Ayam tandoori dan hasil dari idea bijak chef mampu membuatkan korang makan itu seolah2 rasa daging ayam. Sangat sedap ok.
2) Salmon & Potatoes Au Gratin - Manakala menu ini kerana gravy yang ditaburkan di atas salmon tersebut membuat kan rasa seperti gravy yang pekat itu mek boleh makan sekali dengan kulit salmon tersebut. Ini kerana dia menggunakan gravy base Mozzarella cheese. Cheese base dan salmon? yes it is suit well.

Utara Coffee House!
Alamat: Hotel Armada Petaling Jaya Level 1 Lorong Utara C, 46200 Petaling Jaya, Pj New Town, Malaysia
Telefon:+60 3-7954 6888

korang nak tengok tak lagi Armada Food Review dari mek?
klik di bawah ni yer:
1) Selera Ramadhan  Review
2) Chinese New Year Menu Review

Food Review: Mari makan makanan Korea di Restoran Mr Dakgalbi @ Bukit Bintang

*jangan risau tiada PORK/BABI dan seangkatan dengannya ^_^

Hi Uols,

Semenjak busy dengan mcm2 aktiviti ni susah betul nak update blog, rasa macam nak berhenti pun ada. Nanti lah kalu dah sampai seru mek akan berhenti lah yer. 

Siapa sini suka makan makanan korea dan always craving for korean food? *sama je soalan tu kan?
lepas tu siapa sini feeling nak ber-speaking korean? korang perlu datang dan makan kat sini di Restoran Mr Dakgalbi Jalan Bukit Bintang

Apa yang penting korang akan dapat rasa macam mana mereka masak secara live yer, korang sendiri dapat melihat betapa fresh dan segar bahan mentah yang di sediakan sebelum mereka masak.
Hidung masuk sambal ^_^
korang nampak tak nasi goreng tu nampak seperti pedas tahap KL Tower, tapi takde lah pedas mana pun just warna saja yang nampak seperti itu.
Kalau korang nampak di atas tu semua adalah bahan yang di masak  
Mr Dakgalbi With Chicken
Nampak menyelerakan kan? serius nampak seperti pedas yang amat, sekali rasa alaaaaa boleh je tahan.
 ini adalah perkara yang wajib di lakukan selepas selesai memasak!! #Selfie
 Terima Kasih kepada owner Restoran Mr Dakgalbi kerana sudi menjemput mek dan blogger lain untuk merasa sendiri masakan dan makanan korea ni. Memang sesuai untuk kita semua di malaysia ni untuk rasa. Yang penting keluarga juga turut sama boleh merasakan makanan yang enak ini.


Restoran Mr Dakgalbi No 61, Jalan Bukit Bintang (Waze)

Isnin-Khamis 11:30 am - 9:30 pm
Jumaat 11:30 am - 10:00 pm
Sabtu 12:00 pm - 10:00 pm
Ahad tutup
Tel : +603 2110 5090
Facebook : https://www.facebook.com/mrdakgalbikl
Laman Web : http://www.mr-dak.com
 *mood sedih sebab gambar terdelete! ini pun mintak simpati kawan dari +Maha Mahu  

Isi Jumaat: Kata-kata hikmah hidup di zaman serba moden



Hi Uols,

Mek tertarik dengan kata hikmah di hari jumaat ni ^_^
tak tahu lah kalau korang rasa ianya memberi impak, tapi bagi mek dianya memang sering kali mengingatkan kita akan sesuatu yang perlu dilakukan tanpa kita sedar ianya sudah jauh terlepas dari pegangan kita yang sebenar!! #kelas tak statement mek!!!

When we are in heaven
Our money is still in the bank.

When we are alive
We don't have enough money to spend.

When we are gone
There is still a lot of money not spent

One tycoon in China passed away
His widow, with $1.9 billion in the bank, remarried his chauffeur.
His chauffeur said, "All the while I thought I was working for my boss. Now only I realise that my boss was all the time working for me !!! "

The cruel reality is:
It is more important to live longer than to have more wealth. So we must strive to have a strong and healthy body, it doesn't matter who is working for who.

A high end hand phone
70% of the functions are useless

An expensive car
70% of the speed is not needed

A luxurious villa
70% of the space is not occupied

A whole wardrobe of clothes
70% of it is not worn

A whole life of earning
70% is for other people to use

So we must protect and make full use of our 30%

Go for medical exam before falling sick
Drink more water even when not thirsty
Must let go even when faced with grave problems
Must give in even if you are in the right
Must be humble even when you are very powerful
Must be contented even if you are not rich
Must exercise even if you are very busy

LIFE IS SHORT

WE MUST LIVE LIFE TO THE FULLEST

So mek hanya boleh berkata *Live life Abundantly ^_^

Coffee Review: Sesi Coffee Pairing bersama Duta Pacific Coffee Company "Mike Yung"

Hi Uols,

Sihat tak semuanya? pada minggu yang tak berapa nak lepas! mek pergi menghadirkan diri ke satu majlis yang di panggil Coffee Pairing "Coffee and Dessert" bertempat di Pacific Coffee Company Paradigm Mall. 
Kali ni yang special nya Duta PCC (Pacific Coffee Company) itu sendiri turun ke Malaysia untuk berkongsi dengan coffee lover yang lain. Mike Yung boleh dikatakan dah banyak hadirkan diri sebagi juri dalam setiap pertandingan dan yang pastinya beliau adalah bukan calang-calang orang yer ^_^
memperkenalkan Coffee yang bermutu tinggi dari segi rasa dan qualitinya!
(Costa Rica, Ethiopian Mocha, Sumatra)
setiap dari satu coffee brand ini membawa rasa yang berlainan. Jadi mudah untuk korang tahan rasa coffee asli ini, Selain daripada itu juga Mike Yung sendiri akan memberi penjelasan yang amat detail terhadap 3 Brand Coffee tersebut. 
Time dia bagi ucapan time tu weols semua dihidang dengan Coffee bersama dengan Dessert yang sungguh comel. Ini adalah hasil pilihan terbaik dessert yang dipadan kan bagi setiap coffee.
Hidangan pertama Sumatera dan Tiramisu: Sebagai pembuka hirupan coffee yang pertama datangnya dari insipirasi Sumatera kepulauan Indonesia. Penggemar coffee akan merasakan sedikit pekat kerana ianya hasil campurang herba dan aroma asli dibangkitkan dari Tasik Toba.
Sekaligus dipadankan dengan cake Tiramisu dan kacang walnut berfungsi untuk seimbangkan rasa asli pada coffee sumatera itu tadi. Walaupun coffee terasa sedikit kelat, bila korang padankan dengan kemanisan serta kehalusan teksture Cake Tiramisu tersebut ianya akan sebati dan rasa sederhana.
Hidangan kedua Costa Rica dan American Bakes Cheesecake: sesuai dengan nama yang diberi, hasil inspirasi dari tropicana bagi menghasilkan rasa coffee yang berkualiti. Rasa yang begitu tajam dari segi rasa dan bau membolehkan korang berjaga semalaman, keasidan yang cukup tinggi mampu membuatkan korang terasa tahap keaslian coffee yang sebenar. Hasil dari sedikit campuran sirap maple dan beberapa herbal bagi mengekal kan keseimbangan rasa manis pada coffee tersebut.
Manakala American Baked Cheesecake ini membuatkan mek rasa begitu teruja sekali, sebab mek adalah peminat no 1 dessert yang ber-basekan cheese ^_^. Kelembutan teksture dan rasa lembut pada cheesecake ini membuatkan mulut tak kering. Di tambah pula dengan teksture yang berkrim. Hurmmmm memang sesuai!
Hidangan terakhir Ehtiopian Mocha dan Blueberry Cheesecake: Dikayakan dengan warna coklat pekat yang di ilhamkan dari warna kayu dan tanah, hasil dari buah berry. Berbeza dengan coffee yang lain htiopian Mocha mempunyai jumpa keasidan yang kurang pada coffee tersebut. 
Manakala Blueberry Cheesecake sudah pastinya memjadikan rasa coffee tersebut tidak hilang dari rasa buah berry. Itu yang ditambahkan dengan rasa Blueberry Cheesecake bagi mengekalkan rasa manis berserta dengan rasa coffee tersebut.

Kepada korang semua yang ingin merasa sendiri kenikmatan Coffee berkualiti ini korang boleh lah datang berkunjung ke outlet Pacific Coffee Company di Paradigm mall. 

Food Review: Ayam Ghantari selera terbaik dari Nusantara Indonesia @ Medan Selera Lokas Makana, Puchong

Hi Uols,

Sudah pasti sebut je Medan Selera Lokas Makana pasti akan ada diantara korang tahu makanan apa yang terbaik di medan selera tu kan? Kali ni tempat tu lebih terbaik sebab ada menu dan resipi terbaik yang di inspirasikan dari Indonesia.
Kepada korang yang menggemari ayam kampung, disini adalah pilihan yang terbaik dimana ayam kampung organik menjadi pilihan mereka. Mek memperkenalkan kepada korang semua the only ayam kampung bakar Ayam Ghantari.

Serius mek tak pernah makan ayam kampung yang begitu lembut dan sedap dagingnya. Ok kalau itu pun tak dapat menangkap deria rasa korang, mungkin dengan sauce (Ghantari & Taliwang) istimewa mereka confirm korang tak akan lari kemana dah lepas ni. Asyik teringat ayam bakar ni jer.
 
 konsep menu disini amatlah simple dan ringkas, setiap menu boleh dipilih sama ada korang mahu set di hidang dengan Nasi Kukus (Kerepek Tempe, Kerepek Paru dan Lalapan) ataupun Kentang Goreng. Seperti yang korang nampak di atas menu set tersebut hanya RM7 sahaja. 
 Ayam Ghantari (Kentang Goreng) - RM7
 Burung Puyuh Taliwang  (Kentang Goreng) - RM7
 Barongan - RM20
Kombinasi dari ayam dan juga rusuk lembu dihidang bersama nasi kukus (Sos Pilihan Taliwang)
 Iga Ghantari (Rusuk Lembu) - RM12.90
Credit picture by http://kisahtatie.blogspot.com/
 
Bagaimana membezakan Sos Ghantari (Kiri) dan Taliwang (Kanan)
Ghantari - berwarna gelap kehitaman pedas manis, tapi tahap kepedasan still boleh di handle
Taliwang - Merah seperti sambal, lebih cerah warnanya berbanding Ghantari, tapi awas yer sos Taliwang ini mungkin menyengat. Pedas yang membuatkan kita ingin makan lagi dan lagi.
 Klik Menu untuk gambar yang penuh dan jelas

 Kegemaran: Mek lebih prefer sos Ghantari kerana sos nya yang cukup pedas + manis membuatkan mek ketagih nak makan semua ayam kampung bakar. Ayam bakar kampung di remeh dengan ramuan rahsiah cukup membuatkan mek tak berhenti ingat keenakan Ayam Ghantari ni.

Kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut pergi lawat website/facebook mereka. Info seperti di bawah:

Medan Selera Lokas Makana

No 15 A, Jalan PU 13/2, 

Taman Puchong Utama, Puchong, 
Selangor Darul Ehsan
Facebook Page: https://www.facebook.com/ayamghantari
Business Hour: 6 petang - 12 malam

p/s: Terima Kasih kerana sudi menjemput ^_^

Blogger kena perlu tahu semua perkara ke?



Hi Uols,

Disini mek ingin menyuarakan pendapat mek dimana kepada orang-orang yang kaki gonjeng please ek mek nak buat highlight skit BLOG KIFLI MALLY DOT COM adalah bukan blog berinformasi, blog mek adalah blog yang tak ada kaitan pun dengan info2 terkini,

Blog mek akan bercerita pasal diri mek, diri mek dan diri mek yang nak HOT ini ok, #AdaFaham. Kalau tak faham pergi tanya kak senduk untuk pemahaman yang lebih. Ko tadah muka kat situ nnti pandailah dia kahak kan uols.

Kalau ada info terkini pun pasti info tu ada kaitan dengan aku, contoh macam lelaki lembut mati bogel akibat gagal menumbuhkan tetek. Hah time tu mek akan buat cover story!!!

Aku paling tak boleh blah bila ada orang bodoh ni bertanya!!


Kalau aku tanya ko soalan ni agak2 ko taw ke tak? Apa no plate kereta pertama yang accident di jambatan pulau pinang? #kematujubo ko nak jawab kan? kan?

Yer memang aku blogger tapi tak semestinya aku kena tahu semua pasal isu semasa, bukan lah aku cakap tak tahu langsung pasal current issue, contohnya macam issue Mas airplane MH370 tu sampai sekarang tak dijumpai. Banyak juga article yang mek baca untuk keep on update. Malah mek sendiri pergi berjumpa dengan para ulama utk bertanyakan pendapat, ko mampo

Eh pokcik rasa, semua tu konspirasi semata saja!!!
Jangan risau mek tetap sayang uols semua ^_^

Tapi mek suka gak ada orang bodoh macam ni dalam hidup sebab senang untuk mek melangkah setapak kehadapan, #gitu macam iklan milo pula kan. Ok counter carutan kini dibuka, sila dail 0173245543 (whatsapp) untuk carutan pukal kepada diri mek ini. #sekian

Loya aku tengok bulu ketiak ko ah cai!



Hi Uols,

Tolong lah uols di luar sana tu please jangan rasa diri korang tu confident sangat nak bersinglet tapi bulu ketiak macam naharommmmmmmmmmmmm, cina memang macam hanjing kan kalau bab tak nak cukur bulu ni kan? abang india jangan kacau bulu dada mereka memang seksi haha. Jangan cari pasal sekali dia pukul ko terus jadi telur dadar ok. #matihhhhhh sayang abang india haha

kisahnya kan setiap khamis je ada pasar malam kat Jalan Ikan Emas Cheras lepas tu mek pun salah seorang yang tak nak ketinggalan nak tengok orang berniaga dan cuci mata.

Lepas tu mek tertarik dengan satu kedai ni ramai orang juga datang sebab dia buat special sikit daging ayam tu dia cucuk dengan satay lidi lepas tu namakan Satay Uncle Bob. Asalnya hanya daging ayam semata je cuma ada perasa Spicy dan non spicy
bila mek dah settle beli Satay tu, mek pun dah nak blah, lepas tu tengok dengan ah cai kat sebelah ni excited agaknya baru 1st keluar rumah nak makan benda2 pelik macam ni kan. brader ayam tu still tengah nak cecah perasa spicy. Dengan gelojoh nya ah cai tu tak sabar yer. Nampak tak macam binatang perangai!!! 

dari depan tu dia boleh cross ke belakang utk capai ayam dia tu. Yang penting bulu ketiak dia tu kena kat bawah ayam tu, BAPAK!!!!! diaaaaaaaaa. #menjerit #mengilai #pitam

ko dah kenapa? tak cukur dulu bulu ketiak kauuuuuuuuuuuuuu arghhhhh!!!! kena pula dengan akar bulu ketiak rapuh, gugur sehelai dua. Sazzzz hanjing sangat uols!!!
 aku tak taw lah brader tu sedar ke tak? tapi kalau dia sedar pun takkan dia nak samak semua kan mamposss tak laku. So buat tak tahu je macam dalam di lema gitu.

aku pun sambung #mengilai sambil berlalu pergi. 
apa pun korang tunggu yer, food review mek yang seterusnya ^_^

Pre Give Away dari KifliMally.com si budak jambu.

Hi Uols,

hah engkoooo sila jangan kahak kan mek awal-awal yer, korang mesti loya tekak tengok tajuk entry mek kan? Budak jambu uols tang mana? tang perut kita lah!.

Dah lama rasanya mek tak buat giveaway kat korang semua kan? 
Mek janji 1 april je akan muncul lah entry mek pasal give away. Give away mek lah yang paling simple dan senang korang nak buat. 

Sama juga seperti GIVE AWAY mek yang dulu-dulu kala. lebih dari 10 ribu orang join hokay, ko ado? jeles lah tu hahaha

Senang je noks give away mek kali ni, sama gak mek buat concept Lucky Draw, so nak menang please mandi hadas, mandi bunga, atau mandi berkemban kat bawah jambatan sogo tu!!! 

kali ni lagi meriah sebab mek ada beberapa sponsor yang tersohor. Blogger kawan rapat mek juga uols. confirm lagi meriah kannnnn!!!!

Apa pun korang boleh tengok Give Away button menu kat atas tu, boleh usha mana Give Away yang still On ataupun dah Closed ^_^

Tunggu yeeeeee!!!!

OOTD Kifli Mally: Ber jumpsuit di Sepang Gold Coast

Hi Uols,

Tema kita hari ini ber jumpsuit di sepang gold coast, ko mampu pakai ala-ala brader workshop ni shoot di sepang semata. Nampak sangat takde keje kan?

Best juga pakai jumpsuit ni, so lepas ni better pakai macam ni je nak kemana2, sebab kita lebih utamakan kalau nak membuang air sangat mudah dan pantas, so need nak bersari bagai dah lepas ni nak balut keliling badan. Buat project pun senang uols #opsssss 

Ko rasa tengah hari terik macam ni memang takde keje kan? mek feeling nak jadi macam Amir Luqman uols.Ada mix macam pan asia sikit, cuma mek jenis overcooked gitu uols.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Round Glasses: Jambu Wardrobe
Jumpsuit: Jambu Wardrobe
Clutch: H&M
Hi cut shoes: Metrix

kenapa uols semua di luar sana jangan lupa sayang diri uols sendiri, sbab orang lain hanya tahu nak condemn kan uols saja ^_^