Mar 26, 2013

Dapur Bujang KifliMally: French Toast



Hey uols,
hari yang berbahagia ini mek nak buat satu resepi simple untuk anak-anak umi. Maklumlah dah lama anak-anak umi kebulur pergi sekolah tak breakfast ^_^

nama resepi ni French Toast Verangan

siapa kata makan buah berangan jer boleh khayal, kalu korang ikut resepi umi ni confirm korang akan turun berangan cantik macam umi haha 

Bahan-bahan yang diperlukan ialah:

  1. gula sekampit,
  2. Roti Gardenia sebuku (apa jenis roti boleh jer)
  3. Telor sekotak ^_^
  4. Minyak (Kuantiti yang amat sedikit)
cara-cara dia senang yang amats
 
1) Masukkan telur ke dalam bekas,
2) Gula secukup rasa dan start pukul untuk sebatikan gula dan telur
3) celop roti tadi ke dalam pukulan telur tersebut 

4) panaskan minyak kat kuali dalam kuantiti yang sedikit, kadar minyak yang diperlukan setengah sudu kecil. dah nama pun toast so minyak tak penting sangat sekadar nak bagi rasa telur tu masak jer.

5) Hidang dan sedia, kalau korang ada peanut butter or mentega sedapppp oooo~
ok umi harap korang semua dapat cuba masakan umi ni yer, walaupun simple tapi tetap verangan

Assalamualaikum, tak jawab takpe, kalau jawab ko feeling kau verangan
#Kbai


4 comments :

BUNDA a.k.a KN said...

memang senang sangat...rasanya orang bujang sekarang ni lebih dari ini bolih disediakan..

Kifli Mally said...

@BUNDA a.k.a KN haha taw takpe, klu ni pun dorang malas nak buat :) mek takle nak komen lebih2 haha

Nick Nashram said...

perghh..tengok dah meleleh air liur tu..makan time hujan pun sedap..haha

Kifli Mally said...

@Nick Nashram yess betul tu, nak pula mcm skang ni musim hujan je :)