Mar 18, 2013

Sukhumvit Restorant di KG Baru. Miangkam punya cerita



hey uols,

Hari ni teringin pula nak buat review tentang makan kat Restoran Sukhumvit di Kg Baru. Ini pun sebab mengidam teringin nak repeat balik makan kat restoran tu. Lepas je kita orang balik dari konsert permata seni hari tu, terus je shoot terus ke restoran tu maklumlah makanan dorang ni terlalu sedap sampai semua menu dalam buku menu tu habis diorder oleh custome. Korang bayangkan lah kami datang dalam kol 11pm 5 menu yang kami order semuanya dah habis.
 bukan sahaja makanan dia malah tempat dan suasana amat lah selesa tidak busy dan tidak terlalu crowded cara mereka buat partition tu cukup nice :)
 
maaf yer kita pun nak gak interframe walaupun ini citer pasal makanan hehe
minta udang masak kunyit + cili kering sangat banyak ^_^
ayam masak merah
 tomyam 
 tomyam poktek
 sayur kailan ikan masin
 Telur Boom, lebih kurang macam Telur Bistik
 sayur kangkung
 last but not least, the dessert Pulut Mangga
tapi sebenarnya yang lagi sedap ialah pulut durian
 
 so lebih kurang itu je menu yang kita orang order untuk 4 orang makan eh terlupa ada lagi satu menu iaitu kerabu mangga. Sebab semua dah kebulur harus makan tak pandang kiri kanan.
So far dalam banyak-banyak menu tu aku paling gemar Tomyam Sukhumvit rasa yang just nice untuk orang yang suka pedas dan masam macam aku ni :) hirup tinggal separuh mangkuk kot~ ^_^
 last but not least, selesai je kita orang makan tu makcik tu hantar kat meja kita orang miangkam ni. Aku dah lah 1st time nak merasa ulaman jenis macam ni. Kalau tak silap ini antara bahan dia beberapa ulas bawang merah, bawang putih, halia, kacang tanah, udang kering, kelapa goreng, hirisan limau, cili padi dan akhir sekali ialah sirap dia. Kiranya sos tu manis sedikit.
 
 so orang yang jakunmacam aku ni kalau nak makan tu kena isi sikit jangan bersikap tamak ok. Lepas korang dah isi try kunyah dan rasanya pelbagai rasa yang korang boleh rasakan dalam satu gigitan ^_^
 
 ini impression aku 1st time kunyah. URghhhhhhh~ 
dah penat kunyah akhir sekali terasa pedasss je. haha cili banyak sngat kot :)
 all thanx to kak mimi bagi ajar aku makan ulam ni :)
ni pun mak dia yang ajar so kak mimi ni semua dia telan kalau lah tiang kayu sukhumvit tu boleh dimakan dah lama dia mamah uols~ haha

kawan mak mimi ni ada pesan,
"hah maimun ko makan je miangkam ni selalu nanti makhota kau tu berbau dah sama macam kuih raya taw." hah apa ko rasa kalau dah berbau biskut raya? memang itu jam mak pun nak uols~ kannnn 
jum sama-sama kita makan miangkam ni uols utk dapatkan makhota berbau biskut raya. Ada ala-ala macam tart nenas tak?popiah pun nice uols rangup gitu hahahaha

daaaaaaaaaaaaaa~
    

6 comments :

Hidayah said...

cantik canti la gambar..puas hati tgk..
:)

mohdikram said...

wow! total budget bpe tu? mcm nice

YaNa Yassin said...

Dah ler lapor,.. terbaca entri ke babooommm nie. Harus menerjah dapur sekarang.

Kifli Mally said...

@Hidayah Terima kasih pada Baby Lumix saya kak :)

Kifli Mally said...

@mohdikram eh smpi ke facebook ditanya harga 60-70$ mcm tu :)

Kifli Mally said...

@YaNa Yassin eh eh retis komen blog kita laaaa nice hehe