May 21, 2013

Petua nak hilang rasa pedas!




hi uols,

siapa sini suka makan pedas? I mean pedas cili yang melampau, sekali makan tu berpijar lidah korang dibuatnya. No worries sebab aku ada petua nak hilang rasa pedas tu dengan serta merta ^_^

yeah kifli mally memang hebat!!!!!!!!!

Aku memang suka makan pedas, dan yang penting mak aku paling pantang kalau makan cili kering tu ada biji. Serius mak aku sangat tak suka cara orang kat KL ni masak hehe. 
"Ko berhati-hati taw jangan main telan je biji cili kering tu"
yer aku tahu mak mana yang tak sayang kan? sampai bab makanan pun dia amik berat. hehe
Kebiasaannya kalau malas nak minum air suam terus je buat teh o panas ^_^

 Ok senang je uols kalau nak hilang rasa pedas tu apa yang korang perlukan ialah segelas AIR SUAM!!!!
make sure suam tu memang panas yer, bukan suam-suam kuku
aku pun tak tahu macam mana nak hilangkan rasa kepedasan tu dengan serta merta tapi percaya lah ianya BERKESAN!!!!
Kalau dah pedas berpijar tu kalau uols minum air sejuk berbotol2 pun belom tentu dapat hilangkan rasa pedas tu.
Semua ni terima kasih kat Ibu Angkat aku di Gombak tu, dia selalu cakap hah kalau tak tahan pedas tu minum air suma yang panas ni nanti hilanglah rasa pedas tu.
kalau sesiapa yang tak berkesan gak, aku cadangkan korang minum air rendaman kaki akak sorang ni confirm rasa pedas tu akan pudar hahahahahah

Sebut pasal pedas ni teringin gak nak pergi makan pecal lele kat Sri Nilam Ampang!!
ingat yer uols, terlalu kerap makan pedas tak elok untuk perut taw...tak lawas nanti hehe

Stay Goddess people!

No comments :