Jun 7, 2010

‘My Water Moments’



Hye selamat pagi blogger semua...tadi aku tgh check Gmail then aku dapat message dari NUFFNANG!!! ada contest wat entry you allss pasal camera sony water proof cyber-shot TX5 mmg sesuai la dgn aku yg baru balik dari vacation...heheheh so tanpa buang masa layanla aku punyer cerita "Saat bersama Air Saya" "My Water Moments" MyEm0.Comhahaha~~~


pertama skali korang tengok situasi gambar-gambar dibawah ini
*pure picture with no editing

1) Ombak kuat takle nak snap dekat-dekat

2) kena zoom sebab takut hand phone terkena air. Tapi kualiti hampeh!!

3) sedih hanya bermain di tepi pantai sahaja :P

4) berada di kolam renang hotel..tapi sayang takle nak snap dalam air huhuhu

MyEm0.Com hah korang semua dah tengok kan bagaimana kualiti gambar yang aku snap menggunakan cell phone aku sony ericsson C902...walaupun 5MP tapi quality kurang memberangsangkan....korang mesti cakap napa aku tak bawa digital camera kan??? aku ada once brand CANON dan bukan tak nak bawa tapi dah hilang orang "kebas" so aku terpaksa guna apa yang ada....

alangkah bestkan klu ader camera sony Cyber-Shot TX5 dah la 10.2 Mega Pixel dan 4X optical zoom....yang menariknyer kalau aku dapat pakai camera TX5 ni senang la aku nak bergambar didalam air bukan sahaja kalis air ianya juga kalis habuk, kalis gegaran dan kalis suhu....bukankah itu menarik???

so dalam banyak2 pilihan warna aku memilih warna pink kerana ianya sesuai dgn blog aku purple mixed pink itu.....
  • ciri-ciri asas yang terdapat kat camera sony TX5 ni seperti processor yang dipakai ialah BIONZ dimana mampu mengelakkan ganguan frkuensi dan juga mampu menstabilkan kualiti warna setiap gambar yang diambil.
  • jenis sensor yang digunakan ialah 1/2.4" Exmor R CMOS Sensor dimana ianya membantu meninggkat kualiti mega pixel itu sendiri.
  • dari segi memory ianya menampung Memory Stick Duo / Memory Stick PRO Duo / Memory Stick PRO Duo (kelajuan tinggi) / Memory Stick PRO-HG Duo / SD Memory Card / SDHC Memory Card.
  • manakala skrin paparan (LCD) ianya menggunakan skrin sentuh.
  • penggunaa bateri pula mampu bertahan selama 250 snap gambar / 125mins.
  • Photo Mode terdiri daripada Intelligent Auto, Easy Shooting, Program Auto, Intelligent Sweep Panorama, Handheld Twilight, Anti-Motion Blur and Scene Selection.
  • selain daripada terdapat beberapa pilihan adegan(scene selection) seperti Twilight / Twilight Portrait / Landscape / Soft Snap / Snow / Beach / Fireworks / High Sensitivity / Hi-Speed Shutter / Underwater / Gourmet /Pet.
  • size image terdiri daripada 10M 3,648 x 2,736 / 5M 2,592 x 1,944 / VGA 640 x 480 / 16:9 Mode 7M(3,648 x 2,056) / 2M(1,920 x1,080).
  • penggunaan format bagi video ialah MPEG4 dan gambar ialah JPG.
  • ciri ini adalah penting ketika mengambil gambar didalam air ( Auto / Underwater 1-2 / Underwater White BalanceOne Push, One Push Set) kerana ianya membezakan dengan kamera kalis air yang lain.

THE END......


 p/s : mahu sarapana apa ya pagi ini???? mahu jawab ini contest klik sini

7 comments :

Eazy Izzuddin said...

da lame x sentuh air...
tp mandi tau
hehe

QieFLy si Dolce said...

eazy : baru nak carut ada budak busuk hahaha

NiZaM Limited said...

wahhh.contest ye ni..
wish u luck la ye qief.. :)

QieFLy si Dolce said...

thanx nizam....

Aidi-Safuan said...

pergh. dah macam baywatch la plak. :P

syue said...

good luckk ;)

||| PöJìé PööH ||| said...

All the best!
Klo ko dpt make sure kita bergedik sesama dalam air ek.. Pose macam ANTM tau!

Love,
PojiePooh Abdullah